ВСИЧКО ЗА ЯЗВИТЕ В УСТАТА (АФТИТЕ)

Язвите в устата (афти) са често срещани. Те са болезнени и създават неудобство, може да се появят навсякъде из устата, но най-често се срещат по езика (язви на езика) или вътрешните страни на устата. Обикновено имат кръгла или овална форма и изглеждат надигнати и подути. Язвите в устата могат да бъдат червени, бели, жълти или сиви на цвят.

Възможно е да имате една или множество язви в устата си, възможно е те да са много чувствителни и болезнени, като създават неудобство при хранене, пиене или при миене на зъбите. За щастие, съществуват продукти за облекчаване при наличие на язви в устата, които можете да опитате у дома и могат да ви помогнат да се справите с тях по-бързо и да предотвратите повторната им поява.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ЯЗВИТЕ В УСТАТА?

Повечето язви в устата обикновено се получават при увреждане на тъканта на устата, в резултат на някое от следните:

  • Прехапване на езика или бузата
  • Лошо прилягащи протези
  • Твърди или хрупкави храни, които не се разпадат лесно
  • Остри зъби или дефектна пломба на зъб

Другите възможни причини включват стрес, семейна обремененост и прием на определени храни, които могат да доведат до язви, като например ядки, сирене, пикантни храни или пшенично брашно.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ЯЗВИТЕ В УСТАТА?

Язвите в устата обикновено изчезват сами в рамките на около една седмица. Ако ви притесняват, можете да опитате един от следните методи, които могат да помогнат за ускоряване на облекчаването им или да помогнат да се предотврати повторната им поява:

  1. Използвайте вода за уста, като например вода за уста parodontax Extra 0,2%. Това няма да спре раничките в устата от това да се образуват отново, но може да помогне да се ускори облекчението и да се предотврати инфекцията.
  2. Прекомерната сила при миене на зъбите може да повреди венците и да доведе поява на язви. Говорете с вашия зъболекар за правилната четка за зъби за вас.
  3. Избягвайте хрупкава, пикантна, кисела, гореща или солена храна, докато язвата ви се излекува. 
  4. Избягвайте храни, които предизвикват дразнене, ако откриете, че причиняват язви. 

Докато повечето язви в устата са безобидни, в случай че сте притеснени, ако продължават повече от три седмици, продължават да се връщат или ако се влошат, стават все по-болезнени и червени, трябва да потърсите медицинска помощ.