БРЕКЕТИ, ФИКСАТОРИ (РИТЕЙНЪРИ) И КЪРВЯЩИ ВЕНЦИ: ФАКТИТЕ

Ако брекетите или фиксаторите ви прилягат правилно, не би трябвало да причиняват кървене на венците. Предизвикателството е в това, че трябва да бъдете особено внимателни да поддържате зъбите и венците си чисти, когато носите брекети, за да гарантирате, че ефективно сте отстранили натрупаната бактериална плака.

Всички имаме бактериална плака в устата си и ако тя не бъде отстранявана с редовно и ефективно четкане, може да се натрупа и да възпали венците ви, което да доведе до зачервени, подути и кървящи венци. Всички те са симптоми на заболяване на венците.

Ако забележите кръв при плюене след четкане или почистване на зъбите с конец, трябва да се консултирате със зъболекаря си, така че той да ви посъветва какви мерки да вземете.

Аналогично, ако усещате дискомфорт, докато носите брекети или фиксатори, трябва да се обърнете отново към зъболекаря си, за да обсъдите възможните решения. Мислете за това по същия начин, както когато връщате чифт обувки в магазина, защото не ви стават.

Как брекетите/фиксаторите могат да засегнат венците ви?

Носенето на брекети или фиксатори (ритейнъри) може да направи венците ви по-уязвими. Понякога остатъците от храна може да заседнат в или около тях, и ако не бъдат почистени, това може да доведе до натрупване на бактериална плака – една от основните причини за кървене на венците. Ето защо е важно да поддържате зъбите и венците си чисти, особено когато носите брекети или фиксатори.

Почистването на заседнали остатъци от храна в устата може да спомогне за спиране на натрупването на бактериална плака, а добрата ежедневна орална грижа е най-добрият начин да поддържате венците си здрави, зъбите силни и дъха свеж. Вашият зъболекар ще ви посъветва и за най-добрия начин за почистване на брекетите или фиксаторите.