НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ВЕНЦИТЕ ДА ПРЕЧИ НА ЖИВОТА ВИ

Заболяването на венците може да бъде неприятно и мъчително състояние. От кървящи или възпалени венци поради гингивит, до по-сериозни проблеми като пародонтит, физическите ефекти на заболяването на венците се влошават с времето, ако не бъдат лекувани.

Може да откриете още информация относно ранните предупредителни симптоми на заболяване на венците – заедно със съвети за лечението им – в другите раздели на този уебсайт. Разговаряйте със зъболекаря си, ако подозирате, че може да страдате от някой от тях.

Скритото влияние на заболяването на венците

Около 50% от възрастните в глобален мащаб страдат от заболяване на венците. Въпреки това, за много от хората, които изпитват симптомите на заболяването на венците, влиянието може да не касае само физическото състояние. То може да ви засегне и емоционално, и социално.

Например, хората, страдащи от халитоза (лош дъх), потенциален признак за заболяване на венците, може да се чувстват изключително некомфортно, особено в социални ситуации или когато искат да се приближат до някого. Аналогично, заболяването на венците може да засегне външния вид и усещането в устата, особено в по-сериозните етапи, като например при пародонтит, който може да доведе до необратима загуба на зъб. Това може да е притеснително и да доведе до загуба на самочувствие.

Същевременно, хората, които плюят кръв при миене или почистване на зъбите с конец, може да се тревожат за причината или какво означава това за здравето на венците им. Дори нещо елементарно като хапване навън с приятели може да породи трудности, заради безпокойство относно неприятното на вид кървене на венците по време на хранене.

Как се лекува заболяването на венците?

За щастие, има много начини как може да спрете развитието на заболяването на венците – започвайки с консултация с вашия зъболекар, който може да ви предложи най-подходящото за вашия случай лечение за заболяването.

Освен това може да предприемете няколко прости стъпки между профилактичните прегледи, за да поддържате венците си здрави, зъбите силни и дъха свеж и да ограничите влиянието на заболяването на венците върху живота ви.

  • Мийте зъбите си два пъти на ден в продължение на поне две минути с ежедневна паста за зъби parodontax с флуорид, която е 4 пъти по-ефективна от обикновените пасти за зъби в отстраняването на основната причина за кървенето на венците.* От хората, които са изразили опасение относно влиянието на заболяването на венците в ежедневието им, двама от трима заявяват, че са придобили повече самоувереност, след употреба на parodontax в продължение на 30 дни. Същият брой хора заявяват, че вече не избягват социални ситуации и не се тревожат за здравето на венците си.
  • Използвайте ръчна или електрическа четка за зъби с малка глава и меки кръгли влакна, обръщайки специално внимание на линията на венеца (мястото, където венецът и зъбът се срещат). Например, четка за зъби parodontax е специално разработена така, че да подпомага предотвратяването на проблеми с венците при двукратно четкане на зъбите на ден, като улеснява почистването на зъбите.
  • Почиствайте с конец или използвайте интердентални четки, за да отстраните плаката от труднодостъпните места, като например между зъбите.
  • Използвайте вода за уста, като например ежедневна вода за уста parodontax, която осигурява защита на венците през целия ден.

Попитайте зъболекаря си кое е най-доброто за вас лечение за заболяването на венците.

*Отстранява повече бактериална плака, отколкото обикновена паста за зъби, след професионално почистване от стоматолог и миене на зъбите два пъти дневно.