КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПАРОДОНТАЛНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Пародонталното заболяване е медицинският термин за заболяване на венците. Към него спадат заболявания на венците, включително гингивит, който е лека форма на заболяването, но най-често към него реферира най-острият втори етап от заболяването на венците – пародонтозата.

Пародонталното заболяване е сред десетте най-често срещани заболявания, които засягат хората и водещата причина за загуба на зъб при възрастните, така че е важно да сте запознати с това състояние и как може да се развие то.

Ако не спрете първия етап на пародонталното заболяване – гингивита – то може да се превърне в пародонтит – хронично възпалително заболяване, което засяга пародонта. Това е термин, използван за тъканите, лигаментите и костите, които обграждат и поддържат зъбите ви. Ако пародонтитът не бъде лекуван, той може сериозно да увреди тези структури и в крайна сметка да доведе до загуба на зъб.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ПАРОДОНТОЗАТА?

Здравата уста съдържа над 700 различни вида бактерии, повечето от които непатогенни. Тези, които причиняват пародонтоза, се наричат пародонтални бактерии. Обикновено този вид бактерии не причинява проблеми, но при определени обстоятелства, може да станат опасни. Това се случва, когато слоят бактерии и хранителни частици, познат като плака, не бъде отстранен чрез редовно миене на зъбите.

Когато плаката остане по зъбите, тя създава условия за размножаване на пародонталните бактерии. Това води до отделяне на вредни вторични продукти, които активират естествения възпалителен отговор на тялото, довеждайки до подуване и възпаление на венците. Ако не се лекува, пародонталното заболяване може да се влоши с втвърдяването на плаката и превръщането й в зъбен камък – твърдо отлагане, което не може да бъде отстранено само с четкане на зъбите.

Натрупването на зъбен камък спомага за развитието на плаката по посока корена на зъба и възпалението може да стане хронично. Образуват се джобове, там където венците започват да се отделят от зъба и вредните бактерии продължават да се развиват на тези места, инфекцията се разпространява, увреждайки костта на челюстта и структурите около зъбите, като в крайна сметка довежда до загуба на зъб.

ОБЯСНЕНИЕ НА ПАРОДОНТОЗАТА

От изключително значение е да започнете лечение, за да спрете влошаването на пародонтозата. Първата стъпка е да се консултирате със зъболекаря си, който може да установи наличието на пародонтално заболяване и да ви посъветва как да го лекувате.

Ако ви е поставена диагноза пародонтално заболяване, може да посетите специализиран зъболекар, наречен пародонтолог. Пародонтологът се занимава специализирано със заболяването на венците и разполага с познания за предотвратяване, диагностициране и лечение на пародонталното заболяване.

Съществуват много различни форми на лечение на пародонтит и вашият зъболекар или пародонтолог може да определи коя е най-добрата за вас. Те може да включват:

  • Съвети за подобряване на грижата за оралното здраве – ако имате симптоми на гингивит, вашият зъболекар може да ви помогне да спрете развитието му към по-тежко пародонтално заболяване, като ви обясни как да четкате зъбите си правилно, за да отстраните плаката по-ефективно, или как да използвате конец за зъби и интердентални четки, за да почистите труднодостъпните места. Вашият зъболекар може да препоръча да използвате ежедневна паста за зъби като parodontax, която при използване два пъти на ден е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в отстраняване на натрупаната бактериална плака по линията на венеца (мястото, където венецът и зъбът се срещат), помагайки на венците да бъдат здрави, а зъбите силни.
  • Професионално почистване – наречено също почистване на зъбен камък и полиране, при което зъболекарят изстъргва натрупаната плака и зъбен камък и след това полира зъбите ви, за да попречи на повторното им развитие.
  • Антибиотици – предписват се много рядко, при лечение на отеделни случаи на инфекции, които не са се повлияли от други неоперативни форми на лечение.
  • Операция на венците – съществуват няколко вида операция на венците, които се използват за лечение на пародонтит. Вашият зъболекар може да повдигне или разреже венеца, за да почисти натрупаната плака и зъбен камък от повърхността на корена, след това да полира тази зона. Или, ако има разрушаване на кост, зъболекарят ви може да използва регенеративен материал (или присадка) с цел лечение. След операция на венците зъболекарят може да ви препоръча да използвате за кратко вода за уста, като например вода за уста parodontax, за да се контролира натрупването на бактериална плака и за и предотвратяване на инфекции.

Във всички случаи зъболекарят ви трябва да продължи да следи състоянието на пародонтита, за да прецени дали се прилага правилно лечение за поддържане на венците ви максимално здрави.