КАКВО ПРИЧИНЯВА ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ?

Здравите венци са розови и стегнати, така че ако вашите венци са възпалени, изглеждат зачервени или подути, това може да е знак, че имате проблеми с венците. Съществуват няколко възможни причини за възпаление на венците, затова е важно да установите какво причинява възпалението на вашите венци.  

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ

Причините за възпаление на венците може да бъдат няколко, включително:  

Плака – Натрупването на плака е често срещана причина за първия етап на заболяване на венците – гингивит. Бактериалната плака се натрупва върху и около зъбите през цялото време и ако не бъде отстранена чрез редовно миене, може да раздразни венците, което да доведе до зачервяване и възпаление. По принцип, възпалението, свързано със заболяване на венците, не е болезнено, но ако бъде оставено без лечение, може да се развие и да се влоши, като се превърне в пародонтит – по-остър и необратим стадий на заболяване на венците, който може да причини евентуална загуба на зъб.

Язви в устата (афти) – тези червени, бели или сиви възпалени места може да са болезнени и да се появят навсякъде из устата, включително по венците ви, които в резултат на това може да станат болезнени и възпалени. Възможно е да имате една или много язви из цялата уста. Въпреки, че създават дискомфорт, обикновено язвите са безобидни и отминават след няколко дни. Вода за уста като parodontax може да ускори заздравяването и да спомогне за предотвратяване на инфекция. Ако язвите персистират и се появяват постоянно, трябва да посетите лекаря си.

Абразия на венците – Ако четкате прекалено силно или агресивно, може да нараните нежната тъкан на венеца, в резултат на което тя да стане болезнена и възпалена. Ефективна техника за облекчаване на този проблем, е да използвате нежни, кръгообразни движения, докато миете зъбите си.

Тъй като съществуват много причини, поради които венците ви може да са възпалени, добре е да запазите час при вашия зъболекар, за да разберете какво причинява възпалението във вашия случай и да получите експертен съвет за лечение.

КАК СЕ ОБЛЕКЧАВАТ ВЪЗПАЛЕНИТЕ ВЕНЦИ?

Ако възпалението на венците ви е признак за гингивит, то най-добрият начин да възстановите доброто здраве на венците си, е да попитате зъболекаря си как да подобрите ежедневната си грижа за поддържане на оралното здраве. Това може да е нещо съвсем просто, като двукратно четкане на ден в продължение на две минути с паста за зъби с флуорид или с ежедневна специализирана паста за зъби за здрави венци като parodontax.

Преминаването към паста за зъби parodontax може да спомогне за спиране и предотвратяване на кървенето на венците. При двукратно четкане на ден тя е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби, в премахването на натрупаната бактериална плака по линията на венеца* (зоната, в която венецът и зъбът се срещат), спомагайки за поддържането на здрави венци и силни зъби.

Ако сте изложени на риск от развитие на остри проблеми с венците, вашият зъболекар може да ви препоръча да използвате интердентални четки или конец за зъби, за да почиствате труднодостъпните зони, както и кратък курс на ползване на вода за уста parodontax, която да спомогне за премахване на бактериалната плака.

*Не се отнася за parodontax Whitening