Location:

Зъболекар, лекуващ пациент

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Вашият зъболекар може да ви посъветва как да изберете правилната четка за зъби за вашите нужди, но ето някои съвети, върху които можете да помислите, когато избирате нова четка за зъби:

1. Използвайте електрическа или механична четка - попитайте стоматолога си за съвет, коя е най-подходяща за вас.
2. Изберете малка до средна глава, която може да се побере в задната част на устата ви.
3. Изберете четка за зъби с меки или средни, многопластови, заоблени влакна.
4. Препоръчително е четката за зъби да се сменя на всеки 3 месеца.
5. Изберете четка за зъби с издръжлива, удобна дръжка.

След като сте избрали вашата четка за зъби, е важно да се грижите за нея правилно. Има няколко неща, които трябва да направите, за да сте сигурни, че вашата четка за зъби ще остане колкото е възможно по-чиста и ефективна:

  1. Никога не споделяйте четката си за зъби с други хора, тъй като това може да разпространява инфекции. Например, ако кашляте или сте настинали, когато споделяте вашата четка за зъби, бихте могли да заразите другите.
  2. Винаги изплаквайте четката си за зъби с течаща вода след миене на зъбите, за да отстраните изцяло пастата за зъби попаднала по нея.
  3. Съхранявайте четката си в изправено положение - например в чаша или държач - позволявайки на влакната да изсъхнат след употреба. Ако в един и същи държач се съхраняват повече от една четка, ги дръжте на разстояние, за да избегнете разпространението на микроби.
  4. Не дръжте четките за зъби в невентилирани контейнери, тъй като това може да доведе до развитие на микроорганизми, които могат да причинят инфекции.

Не забравяйте, че винаги можете да попитате зъболекаря си за съвет как да избирате и да се грижите за вашата четка за зъби.