КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ КЪРВЕНЕТО НА ВАШИТЕ ВЕНЦИ ДОКАТО СИ МИЕТЕ ЗЪБИТЕ?

Здравите венци не кървят, така че, ако видите следи от кръв, когато четкате зъбите си или почиствате с конец, това не е нормално. Това би могло да бъде ранен признак на заболяване на венците, така че не забравяйте да говорите с вашия зъболекар, в случай на кървене на венците при четкане на зъбите.

ЗАЩО КЪРВЯТ ВЕНЦИТЕ МИ КОГАТО СИ ЧЕТКАМ ЗЪБИТЕ?

Кървенето на венците при четкане на зъбите може да е признак на заболяване на венците, без непременно да е резултат на това, че четкате твърде много или твърде силно или пък, че използвате неправилна четка за зъби. Кървенето на венците може да бъде причинено от натрупването на бактериална плака около, между и по зъбите ви. Ако не бъдат отстранени (обикновено чрез четкане), тези бактерии могат да раздразнят венците ви, което може да причини появата на кръв, която виждате при четкане.

Кървенето на венците при четкане на зъби обикновено не предизвиква болка, но въпреки това е важно да се консултирате с вашия стоматолог, ако видите следи от кръв, когато четкате зъбите си или почиствате с конец. Стоматологът може да ви даде съвети как да лекувате кървящите си венци, за да спрете състоянието да се развие в по-сериозна форма на заболяване на венците като пародонтит.

Тук ще намерите пет прости стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите ежедневната си рутинна грижа за устната кухина, за да намалите риска от това да виждате кръв, когато четкате зъбите си: