КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ ПРИ ЧЕТКАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Здравите венци не кървят, затова плюенето на кръв при четкане или почистване на зъбите с конец, не е нормално. Това може да е ранен признак за заболяване на венците, така че е добре се консултирате със зъболекаря си ако венците ви кървят.

Има множество възможни причини за кървене на венците – нов режим за поддържане на устната хигиена, прекалено често, прекалено агресивно или недостатъчно четкане, както и прием на определени лекарства. Често кървенето на венците е причинено от натрупаната бактериална плака около, върху и между зъбите. Ако не бъде премахната (обикновено чрез четкане на зъбите), тези бактерии може да раздразнят венците ви и да доведат до кървене.

Затова, ето шест прости стъпки, които можете да предприемете като част от ежедневната грижа за устната хигиена, за да намалите риска от плюене на кръв:

1. Два пъти на ден по две минути

Четкането спомага за отстраняване на бактериалната плака и остатъците от храна, които, ако бъдат оставени да се натрупат около, върху и между зъбите, могат да възпалят венците ви и да доведат до проблеми, като например гингивит. Четкайте в продължение на две минути два пъти на ден, препоръчително с паста за зъби с флуорид, като parodontax.

2. Не пропускайте никоя зона

Уверете се, че сте почистили всеки ъгъл на устата при всяко четкане, включително труднодостъпните зони, като например пространствата между зъбите. Мийте външните и вътрешните повърхности на всички зъби (горни и долни), както и дъвкателните повърхности. Можете да попитате зъболекаря си кой е най-добрият начин за миене на зъбите.

3. Бъдете нежни

Когато става въпрос за почистване на зъбите, по-силното четкане не означава по-добър резултат. Всъщност, прекалено агресивното или прекалено дългото четкане на зъбите или използването на износена четка за зъби може да увредят емайла на зъбите, затова четкайте внимателно. Освен това е препоръчително четката за зъби да се сменя на всеки три месеца.

4. Разучете ъгъла на четкане

Използвайте кръгообразни или елипсовидни движения и наклонете четката към венците си под ъгъл 45 градуса. Това помага за почистване на линията на венеца (мястото, където венецът среща зъба). За вътрешните повърхности на предните си зъби, наклонете четката вертикално и използвайте предната част, за да правите малки, кръгообразни движения.

5. Не забравяйте линията на венеца

Линията на венеца ви може да е податлива на натрупване на вредна бактериална плака. Бъдете особено внимателни при четкане, за да отстраните плаката от тази зона, както и от пространството между зъбите. Наред с редовно почистване на зъбите с конец или използване на интердентални четки, това може да помогне да контролирате натрупването на плаката.

6. Не забравяйте езика си

Добрата орална хигиена не включва само зъбите и венците ви. Внимателното четкане на езика може също да помогне за освежаване на дъха и за почистване на устата чрез премахване на бактериите.