ЗАБОЛЯВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ – ФАКТ ИЛИ МИТ?

Заболяването на венците засяга много хора по цял свят, като близо 50% от възрастните са имали гингивит през живота си. В същото време съществува списък от митове, които са се развили с течение на времето.

Eто някои от най-често срещаните митове, свързани със заболяването на венците, с които може да се сблъскате. Заедно с тях са и няколко ключови факти, които трябва знаете при определяне на причините и лечението на заболяването на венците…

1. КЪРВЕНЕТО НА ВЕНЦИТЕ ЗАСЯГА САМО ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА – МИТ

Кървящите венци са често срещан симптом на заболяване на венците, обикновено причинен от натрупване на плака около, върху и между зъбите ви. То може да засегне хора от всички възрасти, въпреки че проблемът е по-рядко срещан сред децата.

2. ОТДРЪПНАТИТЕ ВЕНЦИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ – ФАКТ

Могат ли отдръпнатите венци да се възстановят? Не, отдръпнатите венци не могат да възвърнат предишната си форма от само себе си. Употребата на конец и флуоридна паста за зъби като parodontax може да помогне за предотвратяването на натрупването на плака и да спре развитието на рецесията на венците.

3. ПРЕКАЛЕНО СИЛНОТО ЧЕТКАНЕ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ – ФАКТ

Четкането прекалено силно може да причини кървене на венците, но в същото време кървенето може да е симптом за заболяване на венците (гингивит), така че винаги се консултирайте с вашия стоматолог, ако плюете кръв след миене на зъбите. Когато миете зъбите си е важно да не прилагате прекалено много сила. Използвайте ръчна или електрическа четка за зъби с малка глава и меки кръгли влакна, като четкате с внимателни кръгообразни движения, обръщайки специално внимание на линията на венеца (зоната, където венецът и зъбът се срещат). Препоръчително е четката за зъби да се сменя на всеки три месеца.

4. ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ВЕНЦИТЕ НЕ ВИНАГИ Е СЕРИОЗНО – МИТ

Гингивитът е първият етап на заболяване на венците и може да се справите с него с правилното лечение и добър ежедневен режим на дентална хигиена. Но ако не го лекувате, той може да прерасне в по-сериозен проблем с венците, наречен пародонтит, който е необратим, не може да бъде излекуван и може да доведе до загуба на зъб.

5. ТРЯБВА ДА ПОСЕЩАВАМ СТОМАТОЛОГА СИ САМО КОГАТО ИМАМ ПРОБЛЕМ – МИТ

Ако имате съмнения, че имате някои от симптомите на заболяване на венците, включително плюете кръв при четкане или употреба на конец за зъби, консултирайте се със стоматолога си колкото се може по-скоро. Освен това, трябва да ходите на редовни профилактични прегледи, както ви е препоръчал зъболекарят ви – дори и ако се чувствате добре.
Зъболекарят ви може да забележи признаци на заболяване на венците или други проблеми преди развитието на симптоми, помагайки ви да спрете заболяването на венците преди нещата да са се влошили.