ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ЗДРАВИ ВЕНЦИ

Максимата, че здравословният начин на живот има много ползи - че благодарение на него се чувствате добре и във форма и че се предпазвате от множество неприятни болести - не е нещо ново. Но често когато обмисляме как да поддържаме телата си в оптимално състояние, пропускаме нещо – устата си.

Ако се грижите за здравето и доброто си сътояние като сте активни, храните се правилно и полагате грижи за психичното си здраве, добрата орална хигиена също трябва да бъде естествена част от здравословния ви начин на живот. За да поддържате здрави вашите венци, не се изисква много, но ако ги пренебрегнвате, се излагате на по-голям риск от развитието на гингивит - ако не бъде лекуван, той може да прерастне в по-острата и необратима форма на заболяване на венците – пародонтит – водещата причина за загуба на зъб при възрастните.

Ето защо, наред с посещенията във фитнеса, ходенето пеша до работното място, яденето на много плодове и зеленчуци, а може би и медитацията за освобождаване на напрежението и стреса, не трябва да забравяте да се грижите добре за зъбите и венците си.

КАК ДА ПОДДЪРЖАТЕ ВЕНЦИТЕ СИ ЗДРАВИ?

Добрата грижа за оралното здраве е лесна задача и е най-добрият начин за защита на венците и зъбите, както и за осигуряване на свеж дъх. Разгледайте нашия наръчник за поддържане на здравето на устата:

  • Четкайте зъбите си два пъти на ден в продължение на две минути със специализирана паста за зъби за здрави венци, като паста за зъби parodontax. Като отстранява физически натрупаната бактериална плака по линията на венеца (мястото, където венецът и зъбът се срещат), пастата за зъби parodontax е 4 пъти по-ефективна от обикновената паста за зъби при справянето с основната причини за кървене на венците*. Клинично доказано е, че при използване два пъти на ден, тя помага за спиране и предотвратяване на кървенето на венците – един от ключовите симптоми на заболяване на венците.
  • Използвайте конец за зъби или интердентални четки, за да поддържате труднодостъпните зони между зъбите си чисти.
  • Използвайте вода за уста, като например ежедневната вода за уста parodontax за ежедневна защита на венците и за поддържане на свеж дъх.
  • Ходете на профилактични прегледи при зъболекаря си – той като професионалист може да забележи проблемите с венците и зъбите ви, преди да сте усетили някакви симптоми. Ако е необходимо, вашият зъболекар може да ви даде съвет как да лекувате заболяването на венците, за да предотвратите неговото влошаване.
  • Ако пушите, спрете. Пушачите са изложени на по-голям риск от заболяване на венците, тъй като пушенето или дъвченето на тютюн отслабва имунната система, гингивитът се развива по-лесно и се лекува по-трудно, когато го получите. За да защитите здравето си и венците си, попитайте лекаря си как да откажете пушенето.

*в сравнение с обикновена паста за зъби, при миене на зъбите два пъти дневно. Не се отнася за parodontax Whitening.