СЪВЕТИ ОТ СТОМАТОЛОГА ВИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ВЕНЦИТЕ У ДОМА

Макар да имате някои симптоми на заболяване на венците, като например подути, зачервени или кървящи венци, може да не знаете, че имате проблем с венците си, докато не посетите зъболекаря си. Тъй като гингивитът – първият етап на заболяване на венците – може да не е болезнен, той често е пренебрегван. Възможно е проблемът да бъде пропуснат от пушачите, тъй като пушенето може да потисне ранните симптоми.

Ето защо е важно да посещавате стоматолога си за редовни профилактични прегледи, тъй като при професионален преглед може да се установят симптоми на заболяване на венците, дори и ако те не са очевидни. Това ще ви даде възможност да вземете мерки за лечение, преди нещата да станат по-сериозни.

Гингивитът често се причинява от натрупването на бактериална плака върху, около и между зъбите. Ако плаката не бъде отстранена чрез редовно четкане, тя може да възпали венците ви и да доведе до зачервяване и подуване, кървене и постепенно отдръпване на тъканта. Това е напредналият стадий на заболяване на венците, наречен пародонтит. Той е необратим и може да доведе до загуба на зъб.

КАК МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ РАЗВИТИЕТО НА ГИНГИВИТА?

Ако зъболекарят установи, че страдате от гингивит, той ще ви даде експертни съвети за лечение у дома, за да спрете влошаването на състоянието. Освен това може да получите професионално оперативно лечение.

Ключът към успешното лечение е да се отстрани и да се контролира натрупването на бактериална плака чрез добър режим на орална хигиена.

Първата стъпка е двукратно миене на зъбите на ден с правилна техника, за да сте сигурни, че наистина почиствате добре зъбите и венците си. Ако сте изложени на риск от сериозни проблеми с венците, вашият зъболекар може да ви предложи да използвате една четка за цялата си уста, както и специализирани четки и почистващи инструменти за труднодостъпните зони. Такива са интерденталните или четките с единичен сноп влакна или конец за зъби за отстраняване на плаката от трудно достъпните зони, като например пространството между зъбите.

Втората стъпка е използването на паста за зъби parodontax, която клинично доказано намалява натрупването на плака.

ВИНАГИ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ПРОФЕСИОНАЛИСТ

Поддържането на здрави зъби и венци у дома е най-добрият начин да предотвратите и овладеете заболяването на венците, но то никога не трябва да се счита за заместител на редовните прегледи от зъболекар. Единствено професионалист може да диагностицира гингивит или да забележи, ако той е преминал в пародонтит, който трябва да бъде лекуван от експерт с цел ограничаване на увреждането на венците и зъбите.