СЪВЕТИ ОТ ЗЪБОЛЕКАРЯ ВИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ВЕНЦИТЕ У ДОМА

Макар да имате някои симптоми на заболяване на венците, като например подути, зачервени или кървящи венци, може да не знаете, че имате проблем с венците си, докато не посетите зъболекаря си. Тъй като гингивитът – първият етап на заболяване на венците – може да не е болезнен, той често е пренебрегван. Възможно е проблемът да бъде пропуснат от пушачите, тъй като пушенето може да потисне ранните симптоми.

Ето защо е толкова важно да посещавате зъболекаря си за редовни профилактични прегледи, тъй като при професионален преглед може да се установят симптоми на заболяване на венците, дори ако не са очевидни. Това ще ви даде възможност да вземете мерки за лечение, преди нещата да станат по-сериозни.

Гингивитът често се причинява от натрупването на бактериална плака върху, около и между зъбите. Ако плаката не бъде отстранена чрез редовно четкане, тя може да възпали венците ви и да доведе до зачервяване и подуване, кървене и постепенно отдръпване на тъканта. Това е последният етап по пътя на заболяването на венците, наречен пародонтит. Той е необратим и може да доведе до загуба на зъб.

КАК МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ РАЗВИТИЕТО НА ГИНГИВИТА

Ако зъболекарят установи, че страдате от гингивит, той ще ви даде експертни съвети за лечение у дома, за да спрете влошаването на състоянието. Освен това може да получите професионално оперативно лечение.

Ключът към успешното лечение е да се отстрани и да се контролира натрупването на бактериална плака чрез добър режим на орална хигиена.

Първата стъпка е двукратно миене на зъбите на ден с правилна техника, за да сте сигурни, че наистина почиствате добре зъбите и венците си. Ако сте изложени на риск от сериозни проблеми с венците, вашият зъболекар може да ви предложи да използвате една четка за цялата си уста, както и специализирани четки и почистващи инструменти за труднодостъпните зони. Такива са интерденталните или четките с единичен сноп влакна или конец за зъби за отстраняване на плаката от трудно достъпните зони, като например пространството между зъбите.

Втората стъпка е използването на паста за зъби parodontax, която клинично доказано намалява натрупването на плака.

Ако имате остри, упорити или по-чести симптоми на заболяване на венците, зъболекарят ви може да препоръча кратък курс на лечение с вода за уста parodontax Extra 0.2% в допълнение към двукратно четкане на ден. parodontax Extra 0.2% съдържа хлорхексидин, който помага за овладява на проблемите с венците и контролира натрупването на бактериална плака, която може да причини заболяване на венците. Водата за уста е особено подходяща за интензивна грижа за овладяване на проблемите с венците, докато намерите подходящия начин за подобряване на грижите за оралното си здраве.

ВИНАГИ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ПРОФЕСИОНАЛИСТ

Поддържането на здрави зъби и венци у дома е най-добрият начин да предотвратите и овладеете заболяването на венците, но то никога не трябва да се счита за заместител на редовните прегледи от зъболекар. Единствено професионалист може да диагностицира гингивит или да забележи, ако той е преминал в пародонтит, който трябва да бъде лекуван от експерт с цел ограничаване на увреждането на венците и зъбите.