ЛЕСНИ СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С ХАЛИТОЗАТА

Лошият дъх, известен с медицинския термин халитоза, е неприятно състояние, което може да се отрази на самочувствието ви, когато сте около други хора. За щастие, има няколко прости начина за справяне с този смущаващ проблем, но правилния начин за облекчаване на халитозата зависи от причинителя на лошия дъх.

ПРИЧИНИ ЗА ХАЛИТОЗА

Бактериалната плака постоянно се натрупва около и между зъбите и това може да е една от най-често срещаните причини за халитозата. Докато разграждат остатъците от храна в устата ви, бактериите от плаката могат да отделят газове с неприятна миризма, причинявайки лош дъх. Тази плака може да причини и кариес и заболяване на венците.

КАК ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ХАЛИТОЗАТА?

Най-добрият начин за справяне с лошия дъх, причинен от бактериална плака, е да се спазва добър режим на орална хигиена:

  • Началото на всеки добър режим на орална грижа започва с двукратно миене на зъбите на ден с паста за зъби с флуорид. Изберете паста за зъби parodontax заради нейната ниско абразивна формула с натриев бикарбонат, който физически отстранява натрупаната бактериална плака по линията на венеца. Използвайте всеки ден, за да поддържате устата си чиста и свежа..
  • Нежно четкайте и езика си, за да отстраните бактериите, натрупани на повърхността.
  • Използвайте конец за зъби, за да премахнете плаката и натрупаните остатъци от храна на труднодостъпните места между зъбите.
  • Посещавайте често своя зъболекар, за да проверявате здравето на венците си, а също така и за да си правите професионално почистване и отстраняване на упоритите отлагания на плака.

ОЩЕ СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С ЛОШИЯ ДЪХ

Някои от другите начини за поддържане на свеж дъх включват:

  • Избягване на силно ароматни храни, като например подправки, чесън и лук и напитки като кафе и алкохол, които може временно да причинят неприятен дъх.
  • Спрете пушенето. Пушенето и дъвченето на тютюн водят до лош дъх и може да образуват петна по зъбите, затова откажете цигарите за по-свеж дъх и по-бели зъби.
  • Пийте много вода, за да сте хидратирани и да отмиете бактериите и мъртвите кожни клетки от устата ви, които може да причиняват лош дъх.

Халитозата може да бъде причинена и от някакво заболяване, като например стомашно-чревна инфекция или инфекция на гърлото и гърдите. Ако случаят е такъв, трябва да се консултирате с вашия лекар или зъболекар.