КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЧИСТВАНЕТО НА ЗЪБЕН КАМЪК И ПОЛИРАНЕТО?

Заболяването на венците често е причинено от натрупването на бактериална плака, като най-добрият начин тя да бъде отстранена е чрез четкане на зъбите два пъти на ден. Въпреки това, независимо колко добре почиствате зъбите си, винаги ще има труднодостъпни зони, чието почистване е предизвикателство. В тези зони бактериалната плака може да се натрупа и в последствие да се минерализира и образува твърд, лепкав биофилм, наречен зъбен камък, който не може да бъде премахнат само чрез четкане. Ако не бъде отстранен, около зъба и под линията на венеца може да се натрупа още повече плака, което от своя страна да доведе до влошаване на заболяването на венците.

За да намалите риска от заболяване на венците или да предотвратите влошаването на състоянието си, зъболекарят ви може да препоръча професионално почистване на зъбен камък и полиране, за да може зъбите ви да бъдат добре изчистени.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ?

Почистването на зъбен камък и полирането на зъбите може да бъдат извършени от вашия лекар по дентална медицина.

Първият етап на почистване отстранява натрупванията на плака и зъбен камък. Често първо се използва почистващ уред с ултразвук, който премахва голямото количество зъбен камък, последван от специализирани ръчни инструменти за изстъргване на по-упоритите остатъци.

Следващата стъпка е „полиране“ на зъбите, за да се направи повърхността им наистина гладка. Въпреки че полирането отстранява петната и оставя зъбите бели и лъскави, това не е просто козметична процедура. Тя изглажда миниатюрните неравности и зони с груба текстура на зъбите, за да ги предпази от последващо натрупване на плака.

Вашият зъболекар ще ви посъветва колко често трябва да почиствате зъбния камък и да полирате зъбите си. Важно е да запомните, че професионалното почистване е допълнение към добрата ежедневна грижа за оралното здраве и никога не може да замени четкането на зъбите два пъти на ден с флуоридна паста за зъби. Зъболекарят ви може да препоръча да използвате паста за зъби като parodontax, за да предотвратите натрупването на плака между посещенията си при него.