ШЕСТ СИСТЕМНИ ПРИЧИНИ, НА КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ ВАШАТА ХАЛИТОЗА

Когато имате халитоза и дъхът ви мирише лошо, това може да бъде смущаващо и да ви накара да се чувствате некомфортно в случаите на общуване или когато искате да се доближите до някого. Затова е важно да знаете повече за причините, които могат да доведат до появата на халитоза. Ето шест възможни причини за лошия дъх и как да се справите с тях:

1. НЕ СЕ ГРИЖИТЕ ПРАВИЛНО ЗА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ СИ

Бактериите от плаката постоянно се натрупват около и между зъбите и това може да е причината за появата на халитоза. Докато разграждат остатъците от храна в устата ви, те могат да отделят газове с неприятна миризма, причинявайки лош дъх.

Най-ефективният начин да предотвратите това е с двукратно четкане на зъбите дневно с флуоридна паста за зъби и употребата на конец, които да премахнат плаката и останалата храна в труднодостъпните места и между зъбите.

2. МОЖЕ ДА СТЕ ТРЪГНАЛИ ПО ПЪТЯ НА ЗАБОЛЯВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ

Халитозата може да е един от първите симптоми на заболяване на венците, като тя може да бъде причинена от натрупването на плака по продължението на линията на венеца, която да предизвика лош дъх. Ако плаката не бъде премахната, тя може да доведе до кървящи и възпалени венци, симптоми на гингивитa. Без последващо лечение, това може да причини по-сериозно заболяване на венците.

За да предотвратите появата на гингивит, мийте зъбите си два пъти дневно с флуоридна паста за зъби като parodontax, чиято специална формула премахва значително повече плака от обикновена паста за зъби.

3. КАКВО ЯДЕТЕ И ПИЕТЕ

Ако консумирате храни със силен аромат, като чесън, лук и подправки, или ако пиете кафе или алкохол, това временно може да причини неприятен дъх. Най-добрият начин да се справите с този проблем е като избягвате тези видове храни и напитки.

4. ПУШАЧ СТЕ ИЛИ ДЪВЧЕТЕ ТЮТЮН

Пушенето на цигари, лули, употребата на емфие или дъвченето на тютюн може да причини лош дъх. Това може да оцвети зъбите ви и да ви изложи на по-голям риск от развиване на заболяване на венците. Преустановете пушенето за една по-здрава уста, по-бели зъби и по-свеж дъх.

5. НА ТЕЖКА ДИЕТА СТЕ

Постенето, гладуването и ниско въглехидратните диети могат да имат страничен ефект като появата на лош дъх. Това се получава в резултат на разграждането на мазнините в тялото, което произвежда съединения наречени кетони. Те се освобождават в дъха ви, карайки го да мирише лошо. Този вид халитоза може да бъде поправена само чрез промяна на диетата ви.

6. СТРАДАТЕ ОТ НЯКАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ

В редки случаи някои медицински състояния могат да причинят лош дъх. Един от тях е състоянието 'суха уста' или ако използваме медицинското наименование 'ксеростомия'. То се появява, когато потока на слюнка към устата е прекъснат. Това може да направи дъха неприятен, защото слюнката спомага за овлажняване на устата и отмиването на бактериите, които могат да причинят лош дъх. Стомашно-чревните заболявания, диабетът, белодробните инфекции и инфекциите на гърлото също могат да причинят лош дъх. Ако имате някакви притеснения относно лошия си дъх, препоръчваме да говорите с вашия стоматолог или лекар.