КАК СТОМАТОЛОГЪТ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ВЕНЦИТЕ?

Зъболекарите са експерти в поддържането на здравето на венците и зъбите. По време на профилактичните прегледи те преглеждат устата, зъбите и венците, за да проверят дали има някакви проблеми и често те са първата форма на защита срещу заболяване на венците.

За разлика от зъбобола или чувствителността на зъбите, заболяването на венците най-често не e съпроводено от болка или дискомфорт, така че дори и да забележите някои симптоми като зачервени, подути, кървящи или отдръпнати венци, може да не потърсите помощ толкова бързо, колкото би трябвало. Но ако заболяването на венците не бъде лекувано в първия етап – гингивит, то може да прерасне в пародонтит, който е много по-сериозен и може да доведе до загуба на зъб.

КАК МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАБЕЛЯЗАН ГИНГИВИТЪТ ПРИ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД?

По време на първата част от денталния профилактичен преглед зъболекарят може да проучи т.нар. „история“, което да му помогне да изгради представа за здравето ви и рисковите фактори. Възможно е да ви бъдат зададени някои от следните въпроси:

  • Имате ли някой от симптомите на заболяване на венците, като например кървящи или възпалени венци?
  • Лекували ли сте се от заболяване на венците до сега?
  • Пушите ли или имате ли семейна обремененост със заболяване на венците?
  • Въпроси относно грижа като например колко често миете зъбите си?

Чрез тези въпроси зъболекарят може да установи дали за вас е по-вероятно да развиете заболяване на венците. Ако преди сте се лекували или имате ранни симптоми на заболяване на венците, това служи като предупреждение за вашия зъболекар за възможни проблеми. Ако пушите или имате семейна обремененост със заболяване на венците, то вие сте изложени на по-висок риск и ако не полагате добра грижа за оралното здраве, е по-вероятно да страдате от проблеми с венците.

Вторият етап е клиничният преглед, при който зъболекарят ще провери за симптоми на заболяване на венците, като например:

  • Възпалени, подути или зачервени венци
  • Кървящи венци
  • Промени в текстурата на венеца – здравите венци имат миниатюрни вдлъбнатини, които изглеждат като пунктирана линия по цялата си площ, а при заболяване на венците, те се подуват, изглаждат и имат лъскава текстура
  • Отдръпнати венци, при които линията на венеца се отдръпва от зъба
  • Джобове или по-дълбоки пространства, оформящи се между венците и зъбите
  • Разхлабени или клатещи се зъби

КАК МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ВАШИЯТ ЗЪБОЛЕКАР?

Ако стоматологът ви диагностицира с гингивит, той или тя може да предложи професионално почистване, наречено почистване на зъбен камък и полиране. Тази процедура и има за цел да отстрани упоритите натрупвания на бактериална плака, за да може зъбите ви наистина да бъдат почистени.

Стоматологът може да ви посъветва и как да лекувате и предотвратите заболяването на венците у дома.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПОСЕЩАВАТЕ СТОМАТОЛОГ?

Вашият стоматолог ще ви посъветва кога трябва да си правите профилактични прегледи. Ако изпитвате проблеми или симптоми между посещенията, трябва незабавно да си запазите час за преглед.