МОГАТ ЛИ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ОТДРЪПНАТИТЕ ВЕНЦИ?

Простият отговор е – не. Ако венците ви са увредени, например от пародонтит – най-острата форма на заболяване на венците, то те не могат да се възстановят обратно. Въпреки че отдръпнатите венци не могат да се възстановят, съществуват начини за лечение, които да спрат задълбочаването на проблема.

КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ИМАМ ОТДРЪПВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ?

Съществуват няколко признака, по които можете да прецените дали имате проблеми с венците или рецесия. Възможно е венците ви да се отдръпнат от зъбите, оставяйки корена отдолу оголен и първото нещо, което може да изпитате, е повишена чувствителност на зъба. Може да забележите, че зъбите ви изглеждат по-дълги, или да усещате прорез там, където венецът се среща със зъба.

Въпреки, че може да забележите тези признаци, не винаги е лесно да прецените дали имате отдръпване на венците. Най-добре е да ходите на профилактични прегледи при вашия зъболекар –като професионалист, той може да установи и лекува проблемите с венците ви. Това е особено важно при рецесията на венците, тъй като възможно най-бързото започване на лечение е най-добрият начин да се предотврати нейното влошаване.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ОТДРЪПВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ?

Има множество фактори, които може да причинят отдръпване на венците. Зъболекарят ви може да определи кой от тях причинява отдръпване на вашите венци:

  • Четкане на зъбите прекалено силно – това може да доведе до износване на зъбния емайл и рецесия на венците.
  • Лоша орална хигиена – ако не поддържате зъбите си чисти чрез редовно четкане и почистване с конец, може да се натрупа плака и да се превърне в твърдо отлагане, наречено зъбен камък. Ако той не бъде отстранен, това може да доведе до заболяване на венците и рецесия.
  • Стискане и скърцане със зъби – ако е прекалено силно, може да доведе до натиск върху венците и да причини отдръпването им.
  • Пушене – ако пушите, вие сте по-податливи да развиете отдръпване на венците.
  • Пародонтит - причинява се от натрупване на бактериална плака над и под линията на венеца (зоната, където венецът и зъбът се срещат). Това може да доведе до необратимо увреждане на костта и тъканта, които поддържат зъбите ви. Увреждането на тъканта може да доведе до отделяне на зъбите от венеца, създавайки малки пространства (или „джобове“), в които се натрупва още плака и се появят инфекции. Ако не се лекува, това в крайна сметка може да доведе до разклащане на зъбите и дори до загуба на зъб.

КАК МОГА ДА СПРА ОТДРЪПВАНЕТО НА ВЕНЦИТЕ?

Ако искате да разберете дали страдате от рецесия на венците или ако смятате, че имате отдръпнати венци, първото нещо, което трябва да направите, е да си запазите час при вашия зъболекар и да получите професионален съвет как да спрете рецесията на венците. 

Съществуват няколко начина за овладяване на рецесията на венците, включително:

Почистване на зъбен камък и кюретаж на корени

В случай на рецесия на венците, вашият зъболекар може да предложи почистване на зъбния камък и кюретаж на корените. Това е процедура от две части, извършвана от зъболекаря. Първо се отстранява цялата плака и втвърдения зъбен камък над и под линията на венеца (мястото, където зъбът и венецът се срещат). След това зъболекарят извършва кюретаж на корена, което представлява изглаждане на корените на зъба, за да помогне на венеца отново да се прикрепи към зъбите. Вашият зъболекар може да предложи локално обезболяване по време на процедурата, като нейното завършване може да налага повече от едно посещение.

След терапията е нормално венците ви да са зачервени, подути или болезнени, и да имате повишена чувствителност. Зъболекарят ви може да препоръча краткосрочна интензивна употреба на вода за уста, за да се контролира натрупването на плака с цел и да се предотврати инфекция.

Почистването на зъбния камък и кюретажът често пъти са достатъчни за справяне с проблема, но ще се налага да си правите редовни профилактични прегледи, за да сте сигурни, че рецесията на венците е намаляла и че няма влошаване на състоянието. Важно е и да поддържате добра орална хигиена, за да защитавате венците си.

Операция на венците

При по-тежки случаи на рецесия на венците, вашият зъболекар може да препоръча операция на венците. Има няколко различни вида операции, включително:

  • Оперативно почистване на зъбен камък и кюретаж

Ако неоперативното лечение не е дало резултат, вашият зъболекар може да предложи оперативно почистване на зъбния камък и кюретаж, при което засегнатата тъкан на венеца се отдръпва, за да се осигури по-добър достъп за почистване и изглаждане на корените. След това венецът се прикрепва плътно, което улеснява поддържането на чистотата и здравето на венците. 

  • Регенерация

Това е оперативно лечение, което спомага за възстановяване на увредената кост и тъкан на венеца. Вашият зъболекар ще почисти над и под венеца, за да отстрани бактериалната плака. След това се поставя регенеративен материал – мембрана, протеин, стимулиращ тъканта или присадка, за да помогне на организма ви по естествен път да възстанови увредената кост и тъкан. След това венецът се прикрепва здраво върху корена на зъба.

Присаждане на венец

Ако има загуба на част от тъканта на венеца, вашият зъболекар може да предложи операция за присаждане на меки тъкани или присаждане на венец. При нея тъканта се взима от околните венци или небцето и се пришива към тъканта на венеца, за да покрие оголения корен на зъба ви.

КАК МОГА ДА ПРЕДОТВРАТЯ ОТДРЪПВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ

Най-добрата защита срещу отдръпване на венците са редовните профилактични прегледи при зъболекар и добрата орална хигиена. Четкането в продължение на две минути два пъти на ден с паста за зъби с флуорид или ежедневна специализирана паста за здрави венци, като например parodontax, спомага за отстраняване на бактериалната плака, като поддържа венците и зъбите ви здрави.