ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАМ С КОНЕЦ?

Поддържането на зъбите и венците чисти чрез отстраняване на бактериалната плака е най-добрият начин за защита от заболяване на венците, но единствено с четкане е трудно да бъдат достигнати зоните между зъбите. Конецът за зъби или лентата за зъби могат да ви помогнат да отстраните натрупаната плака между зъбите и под линията на венеца (мястото, където зъбът и венецът се срещат).

Въпреки че интерденталните четки могат да бъдат много ефективни в поддържането на чистотата на тези труднодостъпни зони, понякога разстоянието между зъбите е твърде малко, за да побере четката, поради което конецът е отлична алтернатива.

КАК ДА ПОЧИСТВАМЕ ЗЪБИТЕ СИ С КОНЕЦ

Когато става въпрос за ефективност на почистването на зъбите с конец, използването на правилна техника е от изключително значение. Ето едно лесно упътване, което ще ви покаже как да почиствате зъбите си с конец ефективно:

  1. Бъдете винаги нежни – ако почиствате прекалено агресивно, може да нараните венците си.
  2. Откъснете около 45см конец и навийте всеки край около един от пръстите на всяка ръка.
  3. Дръжте конеца внимателно между палците и показалците си, като го опънете и оставите разстояние от около 2.5см между тях.
  4. С внимателно поклащане поставете конеца между зъбите си.
  5. Когато конецът достигне до линията на венеца, извийте го С-образно около зъба.
  6. Дръжте конеца около едната страна на зъба и внимателно го прокарайте нагоре, отдалечавайки се от венеца. Повторете от другата страна на пространството между зъбите по ръба на следващия зъб. Не късайте и не режете конеца.
  7. Не забравяйте и задната страна на последния зъб.
  8. Създайте си постоянен ритъм, за да сте сигурни, че не пропускате някой зъб.

Ако не сте сигурни как да почиствате зъбите си с конец по правилен начин, попитайте вашия зъболекар, за да ви покаже правилната техника.

В началото е възможно кървене при почистване с конец, но то би трябвало бързо да отшуми. Ако обаче продължава и след няколко дни, това може да е симптом за заболяване на венците. Важно е да го обсъдите със зъболекаря си, който ще провери здравето на венците ви и ще ви посъветва как да лекувате заболяването на венците.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАТЕ ЗЪБИТЕ СИ С КОНЕЦ?

Много хора се чудят колко често трябва да почистват зъбите си с конец и дали трябва да ги почистват преди или след четкане. След навършване на 12-годишна възраст трябва да използвате интердентални четки или конец, за да почиствате между зъбите си веднъж дневно преди миене.