Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Симптоми на заболяването на венците

Всичко, което трябва да знаете за отдръпването на венците

Терминът отдръпнати венци (гингивална рецесия) се отнася за състоянието, при което венците се отдръпват от зъбите, оголвайки корена отдолу. Първият симптом за това обикновено е повишена чувствителност на зъба, но може да забележите и как зъбът изглежда по-дълъг от нормалното или да усещате прорез там, където венецът среща зъба (зоната известна като линия на венеца).

Макар и често срещан дентален проблем, гингивалната рецесия не трябва да бъда игнорирана, тъй като може да е признак за заболяване на венеца.

Illustration of receding gums

Каква е причината за отдръпването на венците?

Отдръпнатите венци може да бъдат причинени от много фактори, включително остаряване, твърде силно четкане или дори лошо орално здраве. Лошото орално здраве може да доведе до гингвинит. Тогава венците се възпаляват поради наличието на бактериална плака и ако тя бъде оставена да се натрупва, рано или късно започват да се отдръпват.  

Ако причината за възпалението не бъде установена и то продължи да се разраства, рецесията на венците може да доведе до по-сериозни проблеми, свързани с оралното здраве. Възможно е венецът да започне да се отделя от зъба, създавайки джобове около него, в които може да се натрупа още повече плака. С времето тези джобове могат да стават все по-дълбоки, венците да продължат да се отдръпват и зъбите да се разклатят.

Как да спрем ГИНГИВАЛНАТА РЕЦЕСИЯ

Неприятен факт е, че веднъж започнали да се отдръпват, венците не порастват обратно. Това означава, че установяването и лекуването на проблема в най-ранен стадий, преди той да се задълбочи, е жизненоважно. 

Първото, което трябва да направите, ако подозирате, че страдате от рецесия на венците, е да се консултирате с вашия зъболекар. Той ще може да установи причината за проблема и да ви посъветва кое е най-подходящото за вас лечение. 

Чрез консултация с вашия зъболекар за полаганите от вас ежедневни грижи, той може да ви помогне да спрете рецесията на венците още в началото или, ако вече страдате от този проблем, да предотвратите влошаването на състоянието си.  

Употребата на паста за зъби като ежедневна паста за зъби parodontax с флуорид може да помогне за спирането и предотвратяването на кървящите венци. С двукратно миене на ден, тя е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в премахването на натрупаната плака по линията на венеца (зоната, където венецът и зъбът се срещат), помагайки да запазите венците здрави и зъбите силни.