КАКВО Е МЛЕЧНИЦА?

Млечницата е гъбична инфекция, причинена от гъбата кандида. Малки количества кандида живеят по тялото в устата ви през цялото време и обикновено са безвредни, но когато излязат от контрол, могат да причинят инфекции на устната кухина.

ПРИЧИНИТЕЛИ НА МЛЕЧНИЦАТА

Кандида може да започне да се размножава и да доведе до млечница по много причини, например ако приемате антибиотици, особено за дълго време, ако използвате инхалатори за астма, ако носите протези, особено ако не се побират правилно, ако имате лоша орална хигиена, ако имате суха уста, дим или сте подложени на химиотерапия или лъчелечение за рак.

Млечницата при възрастните е по-вероятно да засегне по-възрастните хора, както и тези със здравословни проблеми, които компрометират имунната си система.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА МЛЕЧНИЦАТА?

Знаците, на които трябва да обръщате внимание, са бели, повдигнати области в устата ви. Те най-често се срещат на езика и вътрешната част на бузите ви, въпреки че могат да се появят на венците ви, на върха на устата, на сливиците или по дължината на гърлото. Често можете да изтръгнете тези бели петна, оставяйки червени области, които могат да кървят малко.

Други симптоми на млечницата, които може да получите, включват загуба на вкус или неприятен вкус в устата, зачервяване на устата и гърлото, болезнено, парещо усещане или пукнатини в ъгъла на устата. В много тежки случаи може дори да имате проблеми с яденето или пиенето.

Ако получите някой от тези симптоми, трябва да посетите вашия лекар, за да получите медицински съвет за това как да лекувате млечницата.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА МЛЕЧНИЦАТА

Млечницата е неприятно състояние, за щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите това, като:

  • Подобряването на вашето орално здраве, включително и четкането на зъбите два пъти дневно с флуоридна паста за зъби, редовно почистване на зъбите с конец или използване на интердентални четки, може да помогне да се поддържат чисти по-труднодостъпните места.
  • Редовните посещения при зъболекаря ви могат да помогнат за установяване на проблеми, преди да се влошат. Това е важно, дори ако носите протези или нямате естествени зъби.
  • Изплакване на устата с вода след хранене или след използване на инхалатор за астма.
  • Спрете да пушите, посъветвайте се с вашия лекар за помощ и съвети как да се откажете.
  • Лекувайте хронични здравословни проблеми, като работите с вашия медицински специалист, за да поддържате подлежащите на контрол условия - това може да помогне да се предотврати развитието на устната млечница.