Location:

"Illustration of bacteria on the gums, with the  label 'Causes'"
"Illustration of bacteria on the gums, with the  label 'Causes'"

Причини за заболяване на венците

Как ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ви излага на риск от заболяване на венците

Пушенето е вредно за здравето, включително и за венците. Ако пушите, сте изложени на по-висок риск от заболяване на венците. A, ако вече страдате от такова, вероятно е то да протече по-сериозно и да е по-труднолечимо, отколкото при непушачите. Колкото повече пушите и колкото по-дълго сте пушач, толкова по-голям става рискът.

Lit cigarette in ashtray

Защо пушачите са изложени на по-голям риск от заболяване на венците?

Заболяването на венците - гингивит, се причинява от натрупването на бактериална плака по, около и между зъбите. Тя може да дразни венците, в резултат на което те се зачервяват, подуват и може да кървят при четкане или почистване на зъбите с конец. Ако не вземете мерки, това състояние може да се задълбочи и дори може да доведе до загуба на зъб.

Тъй като пушенето отслабва възможността на организма да се пребори с възпаленията, справянето с инфекция на венците става по-трудно, и ако вече има настъпило увреждане, пушенето само затруднява оздравителния процес. 

Другата причина, поради която пушачите са изложени на по-голям риск, е, че пушенето може да маскира признаците на заболяване на венците. 

Кървенето на венците при четкане и почистване на зъбите с конец е често срещан симптом при гингивит, но тъй като никотинът ограничава кръвопотока към венците, е възможно пушачите да не забележат този ранен предупредителен симптом за заболяване на венците.

Здравите венци са розови на цвят, а ако се зачервят, това може да е признак за започващо заболяване на венците. Ако пушите,  този симптом може да бъде пропуснат, тъй като венците на упоритите пушачи може да станат сиви или да се обезцветят.

Защо заболяването на венците може да е по-тежко при пушачите

Ако тези ранни симптоми бъдат пропуснати, заболяването на венците може да остане незабелязано, докато не се влоши . Това е проблем, защото след като пушачите развият гингивит, е по-трудно той да бъде лекуван. Защо? Защото пушенето намалява способността на организма да се пребори с инфекцията на венците, и лечението може да не е достатъчно ефективно, както при непушачите. Това означава, че при пушачите заболяването на венците протича по-тежко, в резултат на което при тях е по-вероятно да загубят зъб. 

Как да предотвратим заболяването на венците

Първата стъпка е да спрете тютюнопушенето. Дори при хора със сериозно заболяване на венците, спирането на пушенето дава добри резултати. Ако се нуждаете от още едно добро основание да откажете цигарите, то знайте, спирането на пушенето ще ви помогне да поддържате венците и зъбите си здрави. 

Отстраняването на бактериалната плака чрез добра грижа за оралното здраве също ще помогне за подобряване на здравето на венците ви. Четкането два пъти на ден с паста за зъби parodontax физически премахва натрупаните бактерии по линията на венеца, като спомага за поддържане на венците здрави и зъбите силни. 

Особено важно за пушачите е да ходят на редовни профилактични прегледи, тъй като професионалният преглед може да установи симптомите на заболяване на венците, дори и те да са замаскирани от пушенето. Вашият зъболекар също така може да ви посъветва какво можете да направите, за да предотвратите влошаването на гингивита.