Location:

Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

Етапи на заболяване на венците

Как изглеждат здравите венци?

Здравето на венците е от изключително значение за състоянието на зъбите. Венците са съставени от мека тъкан, която покрива костите, които поддържат зъбите. Венците прилепват здраво около зъбите, като по този начин ограничават възможността за развитието на бактериална плака. 

Здравите венци са светло или коралово розови, въпреки че може да съдържат и други пигменти, в зависимост от етническия произход. 

Промените във венците - ако например, изглеждат зачервени или подути, ако кървят при четкане или почистване на зъбите с конец или ако са започнали да се отдръпват, може да са признаци на заболяване на венците. 

Основната причина за заболяване на венците е натрупването на бактериална плака по линията на венеца (мястото, където венецът и зъбът се срещат). Ако тя не бъде отстранена чрез редовно четкане и почистване на зъбите с конец, може да доведе до дразнене и гингивит, който е ранна, обратима форма на заболяване на венците. 

Ако гингивитът не бъде лекуван, той може да отслаби връзката между венците и зъбите, позволявайки да се оформят малки пространства или джобове. Ако не вземете мерки, с времето тези джобове между венците и зъбите стават по-дълбоки и се превръщат в една от най-сериозните форми на заболяване на венците, пародонтит, който е необратим и може да причини загуба на зъб.

Illustration of healthy gums