Location:

Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

Етапи на заболяване на венците

Какво представлява гингивитът?

Гингивит е медицинският термин за възпаление на гингивата (венците). Това е умерена форма на заболяване на венците и обикновено причинява зачервяване, подуване и кървене на венечната тъкан, особено когато четкате зъбите си, почиствате ги с конец или отхапвате нещо твърдо като ябълка.

Гингивитът е лечим в неговите ранни фази, така че е важно да се консултирате с вашия лекар по дентална медицина и да разберете повече за вашите симптоми преди те да се развият в други проблеми.

Illustration of gums affected by gingivitis, with dentist tool

Какво причинява гингивит?

Основната причина за гингивита е натрупването на плака - слой от бактерии, която постоянно се натрупва около, по и между зъбите, обикновено в труднодостъпни места. Тези бактерии дразнят венеца и могат да причинят възпаление. 

В допълнение, малки пространства (или джобове) се отварят между венците и зъбите ви. Ако не се лекуват, тези джобове могат да се задълбочат и да прераснат в по-сериозни проблеми като чувствителни зъби или пародонтит.

Венците на пушачите са по-податливи на инфекция, тъй като пушенето и употребата на тютюн намалява притока на кръв и хранителни вещества към тъканите на венеца. 

Лечение на гингивит

Ако се действа бързо, гингивитът може лесно да бъде излекуван от стоматолог. Ето защо е важно да посещавате редовно вашия зъболекар, тъй като той може да установи, ако имате проблеми с венците, преди появата на симптоми на гингивит. 

Въпреки това, вие също можете да полагате ежедневни грижи за намаляване риска от гингивит, като поддържате добро орално здраве. Това включва миене на зъбите два пъти дневно. на зъбите ви по две минути с паста за зъби като parodontax с флуорид. Тя помага за спирането и предотвратяването на кървящите венци и е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в отстраняването на натрупана бактериална плака по линията на венеца (зоната, където венецът и зъбът се срещат), помагайки да запазите венците здрави и зъбите силни.