Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Симптоми на заболяването на венците

Какво означава това, че венците ви кървят?

Ако венците ви кървят, възможно е да страдате от заболяване на венците, което може да доведе до лош дъх, възпалени венци, отдръпване на венците и дори загуба на зъб.

Независимо дали виждате кръв, когато си миете зъбите всеки ден, или това се случва спорадично, никога не трябва да пренебрегвате кървящите венци.

Illustration of a bleeding gum

Причини за кървящи венци

Кървенето на венците обикновено се причинява от плаката - бактериален биофилм, който постепенно се натрупва върху или между зъбите ви. Ако бактериите от плаката не бъдат премахнати, те могат да възпалят венците, а това да доведе до зачервяване, кървене и възпаление.

Все пак, съществуват и други причини за кървенето на венците. Сред тях са прекомерното изчеткване на зъбите или четкането с по-голям натиск, нова паста за зъби, погрешна техника за почистване с конец и някои лекарствени средства.

Как да спрете кървенето на венците

Без значение каква според вас е причината за кървенето на венците ви, най-доброто решение е да се консултирате с вашия зъболекар, колкото се може по-скоро. Той ще изследва симптомите и ще препоръча най-подходящия метод за лечение.

Съществува набор от лесни стъпки, които е препоръчително да вземете под внимание при лекуване на кървящите венци. Те включват промени в ежедневните грижи и могат да спомогнат за предотвратяване задълбочаването на проблема. За да са ефективни, тези стъпки трябва да бъдат следвани ежедневно, а не да ги прилагате само в случаите, когато забележите че изплювате кръв:

  1. Мийте зъбите си два пъти на ден за минимум две минути с паста като специализираната ежедневна паста за зъби parodontax. При двукратна употреба на ден, тя е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в премахването на причините за кървящите венци.
  2. Използвайте ръчна или електрическа четка за зъби с малка глава и меки, кръгли влакна, обръщайки специално внимание на пространството между венците и зъбите, познато още като линията на венеца.
  3. Използвайте конец или интердентална четка, за да премахнете плаката от труднодостъпните места, като например пространството между зъбите.
  4. Използвайте вода за уста като ежедневната вода за уста parodontax, която осигурява ежедневна защита на венците.
  5. Посещавайте зъболекаря си регулярно, тъй като той може да забележи проблеми с венците ви преди появата на симптоми. Ако усетите, че венците ви кървят, информирайте бързо зъболекаря си за изписване на подходящото лечение преди проблемът да се задълбочи.