Location:

"Illustration of bacteria on the gums, with the label  'Causes'"
"Illustration of bacteria on the gums, with the label  'Causes'"

Причини за заболяване на венците

Как бактериалната плака причинява заболяване на венците

Знаете ли, че устата ви е дом на повече от 300 вида бактерии? Всъщност обаче, това е напълно нормално и само малък процент от тези бактерии могат да причинят кариес или заболяване на венците. 

Но дори и при малко количество натрупана плака, бактериите могат да раздразнят венците ви. Освен това, ако плаката не бъде отстранена, може да доведе до редица проблеми – от кървящи или възпалени венци, в следствие на гингивит, до по-сериозни проблеми, като пародонтит и дори загуба на зъб.

Illustration of bacteria within the gums, highlighted by a magnifying glass

Бактериална плака и заболяване на венците

Бактериалната плака е една от най-честите причини за заболяване на венците. Бактериите разграждат захарите от храната, като отделят киселини, които могат да раздразнят венците ви и да изтънят емайла на зъбите ви, довеждайки в крайна сметка, до кариеси.     

Ако не бъде премахвана чрез ежедневно четкане и почистване с конец, плаката може да се втвърди и да образува зъбен камък. Това е твърда субстанция, събираща се около линията на венеца, която залепва здраво по зъбите и затруднява поддържането на чистотата им.  

Междувременно, наличието на бактериална плака може да причини отдръпване на венците от зъбите, оставяйки малки пространства или джобове, където може да се натрупа още повече плака. С времето тези джобове може да станат по-дълбоки, отслабвайки лигаментите (връзките), костната тъкан и специализираните тъкани, които поддържат и защитават зъбите ви.

Как parodontax може да помогне

Използвана два пъти на ден, ежедневната паста за зъби parodontax с флуорид е 4 пъти по-ефективна* от обикновена паста за зъби в премахване на натрупаната бактериална плака, спомагайки за поддържане на здрави венци и силни зъби. Тя съдържа фини частици натриев бикарбонат, които навлизат в слоя плака, за да отслабят силата на полепването му по зъбите, и отстранява бактериите.

Други начини за предотвратяване на натрупването на бактериална плака

Важно е да ходите на редовни профилактични прегледи, за да контролирате количеството натрупана бактериална плака по зъбите си и за да контролирате проблемите преди да са се влошили. Съветвайки се със зъболекаря си колкото се може по-скоро, в случай, че изпитате някой от симптомите на заболяване на венците, като например кървене при четкане или почистване на зъбите с конец.

Наред с редовното миене на зъбите, има още няколко прости стъпки, които можете да предприемете като част от своята грижа за оралната хигиена, за да ограничите количеството бактериална плака, натрупваща се около зъбите и венците ви – и да спрете пътя на заболяването на венците.

  1. Почиствайте зъбите си с конец или използвайте интердентални четки, за да премахнете плаката от труднодостъпни места, като например между зъбите ви.
  2. Използвайте ръчна или електрическа четка за зъби с малка глава и меки заоблени влакна и не забравяйте да почиствате около линията на венеца.
  3. Изплаквайте с вода за уста, като например ежедневна вода за уста parodontax, която помага за защитата на здравите венци.

*В сравнение с обикновена паста за зъби, след почистване на зъбите от стоматолог и при миене два пъти дневно.