Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Симптоми на заболяването на венците

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ЗАГУБА на зъб?

В детска възраст падането на зъб изглежда като ритуал за преминаване по пътя на растежа. Но при възрастните това е притеснително и необратимо изживяване с дългосрочни последици за вида и усещането в устата ви и дори за самочувствието ви.

Има много причини, поради които може да загубите зъб като възрастен. Възможно е да загубите зъб при инцидент или в резултат на някакво медицинско състояние, но една от водещите причини е сериозното и необратимо заболяване на венците наречено пародонтит.

Illustration of a loose tooth

Защо заболяването на венците може да доведе до загуба на зъб ?

Здравите венци са от изключитлено значение за здравето на вашите зъби.
Челюстта ви държи всеки зъб здраво на неговото място. Ето защо е важно специализираните тъкани, лигаментите (връзките) и костната тъкан, които обграждат и поддържат зъбите ви да не бъдат излагани на на бактерии, тъй като биха могли да се инфектират и това да причини увреждане и в крайна сметка – загуба на зъб. Вашите венци осигуряват защитна бариера между костта и бактериалната плака в устата ви. 

Натрупването на бактериална плака, което може да раздразни венците, би могло да бъде начало на заболяване на венците. Поради това венците се зачервяват и подуват, а може и да кървят при четкане или почистване на зъбите с конец. Това са симптомите на първия стадий на заболяването на венците – гингивит. Ако той не бъде лекуван, може да прерасне в необратимия втори стадий – пародонтит, и в крайна сметка да доведе до загуба на зъб. 

Това се дължи на факта, че натрупаната бактериална плака може да доведе до отдръпване на венците от зъбите, оставяйки малки пространства, където може да се събере още плака и да се появят инфекции. Ако не бъдат лекувани, тези инфекции могат да увредят костната тъкан и специализираните тъкани, които осигуряват поддържаща структура за зъбите ви. Ако костната тъкан и специализираните тъкани, които поддържат зъбите ви са увредени, тогава зъбите могат да се разклатят.  

Ключът към предотвратяване на загуба на зъб, вследствие на пародонтит, е никога да не оставяте нещата да стигнат толкова далеч. 

Редовните профилактични прегледи при вашия зъболекар са жизненоважни, защото, за разлика от болката в зъба или чувствителността, заболяването на венците не винаги е болезнено. Първоначално може дори да не го забележите, но един професионален преглед може да установи ранните признаци, така че да вземете мерки.

Това е особено важно, ако пушите, тъй като пушенето може да прикрие симптомите на заболяването на венците.

Ако вашият зъболекар установи, че имате упорити или задълбочаващи се проблеми с венците, той може да ви предложи да използвате вода за уста parodontax .