Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Симптоми на заболяването на венците

Какво причинява загуба на зъб?

В детска възраст падането на зъб изглежда като ритуал за преминаване по пътя на растежа. Но при възрастните това е притеснително и необратимо изживяване с дългосрочни последици за вида и усещането в устата ви и дори за самочувствието ви.

Има много причини, поради които може да загубите зъб като възрастен. Възможно е да загубите зъб при инцидент или в резултат на някакво медицинско състояние, но една от водещите причини е сериозното и необратимо заболяване на венците наречено пародонтит.

Illustration of a loose tooth

Защо заболяването на венците може да доведе до загуба на зъб

Здравите венци са от изключитлено значение за здравето на вашите зъби.
Костта на челюстта ви държи всеки зъб здраво на неговото място. Ето защо е важно специализираните тъкани, лигаментите (връзките) и костната тъкан, които обграждат и поддържат зъбите ви да не бъдат излагани на на бактерии, тъй като биха могли да се инфектират и това да причини увреждане и в крайна сметка – загуба на зъб. Вашите венци осигуряват защитна бариера между костта и бактериалната плака в устата ви. 

Натрупването на бактериална плака, което може да раздразни венците, би могло да бъде начало на заболяване на венците. Поради това венците се зачервяват и подуват, а може и да кървят при четкане или почистване на зъбите с конец. Това са симптомите на първия стадий на заболяването на венците – гингивит. Ако той не бъде лекуван, може да прерасне в необратимия втори стадий – пародонтит, и в крайна сметка да доведе до загуба на зъб. 

Това се дължи на факта, че натрупаната бактериална плака може да доведе до отдръпване на венците от зъбите, оставяйки малки пространства, където може да се събере още плака и да се появят инфекции. Ако не бъдат лекувани, тези инфекции могат да увредят костната тъкан и специализираните тъкани, които осигуряват поддържаща структура за зъбите ви. Ако костната тъкан и специализираните тъкани, които поддържат зъбите ви са увредени, тогава зъбите могат да се разклатят.  

Ключът към предотвратяване на загуба на зъб, вследствие на пародонтит, е никога да не оставяте нещата да стигнат толкова далеч. 

Редовните профилактични прегледи при вашия зъболекар са жизненоважни, защото, за разлика от болката в зъба или чувствителност, заболяването на венците не винаги е болезнено. Всъщност, в началото може дори да не го забележите изобщо, но един професионален преглед може да установи ранните признаци, така че да вземете мерки за лечение на заболяването на венците, преди да се е влошило. 

Това е особено важно, ако пушите, тъй като пушенето може да прикрие симптомите на заболяването на венците.

Ако вашият зъболекар установи, че имате упорити или задълбочаващи се проблеми с венците, той може да ви предложи да използвате вода за уста parodontax Extra 0.2%. Клинично доказано е, че тя помага за овладяване на проблемите с венците. Водата за уста съдържа съставка с антибактериално действие, наречена хлорхексидин, която помага за контрол на плаката и облекчава проблемите с венците. Ако се използва достатъчно рано, преди гингивитът да се е развил прекалено много, тя може да спре развитието към загуба на зъб.