Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Симптоми на заболяването на венците

Каква е причината за възпалените венци?

Докато здравите венци са розови и твърди, възпалените венци обикновено са червени и подпухнали. Това често е един от симптомите за заболяване на венците, така че е важно да говорите с вашия зъболекар възможно най-скоро, тъй като проблемът може да се задълбочи.

Най-честата причина за подуване на венците (т.нар. възпалени венци) е бактериалната плака, която постоянно се натрупва по, около и между зъбите ви. Обикновено тя се развива, когато остатъците от храна, съдържащи въглехидрати (като захари и нишесте), са оставени да се задържат в устата ви.

Ако бактериалната плака не бъде премахната (обикновено чрез четкане), тя може да причини подути венци около зъбите. Това възпаление може в крайна сметка да обхване тъканите, които държат зъба, или дори да доведе до по-сериозни проблеми като пародонтит.
Съществуват и други причини за подуване на венците, така че е важно да се консултирате с вашия зъболекар, ако имате някакви притеснения, тъй като експертът може да ви даде най-добър съвет относно лечението на подутите венци.

Заболяването на венците рядко е болезнено, затова, ако венците ви болят, това по-вероятно се дължи на нещо друго, например прекалено силно четкане или дентален абсцес. Ако имате болки във венците, трябва да потърсите професионален съвет от зъболекар относно лечението на болки във венците. Ако обаче венците ви са подути, това може да е симптом на гингивит.

Illustration of swollen gums

Как се лекуват подути венци

Освен консултации с вашия зъболекар, както и редовни профилактични прегледи, има още няколко начина да премахнете бактериалната плака и по този начин да подпомогнете лечението на подутите венци.

  1. Мийте зъбите си с ежедневната паста за зъби parodontax с флуорид, която е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в отстраняването на натрупаната плака по линията на венеца (зоната, където венецът и зъбът се срещат), помагайки да запазите венците здрави и зъбите силни.
  2. Използвайте ръчна или електрическа четка за зъби с малка глава и меки, кръгли влакна, обръщайки специално внимание на пространството, където венците и зъбите се срещат.
  3. Използвайте конец или интердентални четки, които могат да помогнат за премахването на бактериалната плака в труднодостъпните места, като например пространството между зъбите.
  4. Използвайте вода за уста като ежедневната вода за уста parodontax, която е създадена да осигурява ежедневна защита на венците.

Прилагането на добра ежедневна грижа за оралното здраве е най-добрата профилактика срещу подутите венци.