Location:

Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

Етапи на заболяване на венците

Какво представлява пародонтитът и как може да доведе до загуба на зъб?

Пародонтитът (или парадонтоза) представлява бактериална инфекция на специализираните тъкани, лигаменти и кости, които обграждат и поддържат зъбите ви, известни заедно под името периодонциум.

Това е вторият и най-тежък стадий на заболяване на венците. Пародонтитът е необратим и може да доведе до перманентна загуба на зъби. Изисква медицинско или дентално лечение.

Illustration of gums affected by periodontitis, with dentist tool

Какво причинява пародонтит?

Пародонтитът може да възникне при нелекуван гингивит. Той се причинява от натрупване на бактериална плака над и под линията на венеца (мястото, където венецът и зъбът се срещат). Това може да доведе до необратимо увреждане на костта и тъканите, които поддържат зъбите ви. 

Увреждането на тъканта може да доведе до отделяне на венците от зъбите ви, образувайки малки пространства или джобове, в които може да се натрупа още плака и да се появят инфекции. С влошаването на състоянието костта започва да ерозира. Ако не се предприеме лечение, това може да доведе до загуба на зъби, които или падат сами, или трябва да бъдат отстранени от зъболекар. 

Не пренебрегвайте предупредителните сигнали

Пародонтитът е напреднал стадий на заболяване на венците. За разлика от гингивита, той не е обратим и често има сериозни дългосрочни последици върху начина, по който изглеждат и се усещат зъбите и венците ви. Поради тази причина е изключително важно да не оставяте нещата да стигнат толкова далеч. 

Плюене на кръв при четкане или почистване на зъбите с конец, лош дъх, зачервени или възпалени венци – всички те са ранни предупредителни сигнали за заболяване на венците, затова не ги игнорирайте. Ако забележите някой от тези симптоми, трябва да говорите със зъболекаря си незабавно. Той ще ви посъветва кое лечение е най-добро за вас преди проблемът да се задълбочи. 

Ако вашият зъболекар установи, че имате упорити или влошаващи се проблеми с венците, той може да ви препоръча краткосрочна интензивна употреба на вода за уста parodontax Extra 0.2%. Клинично доказано е, че тя помага за овладяване на проблемите с венците. Водата за уста съдържа съставка с антибактериално действие, наречена хлорхексидин, която помага за контрол на плаката и облекчава проблемите с венците. Ако се използва веднага, когато проблемите с венците ви са започнали да се влошават, тя може да спомогне за предотвратяване на развитието на гингивита в необратимия втори стадий на заболяване на венците - пародонтит.

Можете да намалите риска от заболяване на венците си и като поддържате добра орална хигиена. Тя включва миене на зъбите два пъти на ден с паста за зъби като ежедневната паста за зъби parodontax с флуорид; почистване с конец или използване на интердентална четка всеки ден и редовни профилактични прегледи при стоматолог.